Gå til hovedindhold

Ispinde-domino

Her gælder det om at lave en kædereaktion med ispinde. Akkurat som når man laver en kædereaktion med dominobrikker. Og du kan lave den så lang, som du vil. Det er kun antallet af pinde der sætter grænsen!

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Ispinde er teknisk udstyr, der fremstilles af bøge- eller birketræer. Læs mere om ispinde her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Sammenlign en tæt flettet ispinde-fletning med en, der er løst flettet. Er der forskel på farten? Er der forskel på, hvor højt pindene hopper? Din variabel er tætheden af ispinde.

Sammenlign en fletning, hvor pindene har ligget i vand i lang tid, med en, hvor pindene ikke har ligget i vand. Din variabel er tiden pindene ligger i vand.

Se, om der er forskel på, hvilken ende man udløser kædereaktionen fra - kan du forudsige, om der er én ende, der er bedre end den anden, blot ved at se på mønstret, hvormed pindene er flettet? Din variabel er enden reaktionen startes.

Sammenlign en fletning med fugtige ispinde, der udløses med det samme, med en fletning, der tørrer til dagen efter før de udløses. Din variabel er tørretiden.


Vejledning til forsøget
 

Materialer du skal bruge

Til forsøget skal bruges mange ispinde. Det sjoveste er selvfølgelig at indsamle dem selv, hver gang man har spist is! Men det nemmeste er at købe pindene uden is.

Tip

Ispinde kan købes mange steder på nettet. Det er et godt tip at købe store ispinde, da det er meget nemmere at lave forsøget med dem. De store ispinde, vi har brugt, er 20 cm lange, 25 mm brede og 1,6 mm tykke.

https://www.cchobby.dk/ispinde-l-20-cm-b-25-mm-50-stk.html

Aktivitetsvejledning

  1. Se videoen øverst på siden.
  2. Ispindene skal flettes sådan sammen, at hver ispind krydses vinkelret af 4 andre pinde.
  3. Pinden skal gå skiftevis over og under de pinde, den krydser, så ispindene hver især får 2 spændte buer.
  4. Hvis I bruger ispinde i almindelig størrelse, er det nemmest at flette dem sammen, hvis de er fugtige. På den måde er der større friktion mellem pindene, som forhindrer dem i at glide væk fra hinanden. Det er dog vigtigt, at pindene ikke ligger i blød alt for længe, da de så bliver for bløde og ikke vil springe fra hinanden, når kædereaktionen igangsættes.
  5. Hvis man bruger store ispinde, som man kan se sidst i videoen, er det vigtigt, at de er spændt tæt sammen. Ellers er der ikke lagret nok potentiel energi i systemet, da ispindene ikke bliver buede nok, hvis de ikke er spændt tæt sammen.
  6. Prøv at opfinde en måde at sikre din fletning på, mens du bygger. Der er ikke noget mere irriterende end en fletning, der springer før tid!
  7. I må gerne udvikle en metode til at flette ispidene hurtigst - måske kan I lave en konkurrence om, hvem der kan lave den længste fletning på 10 minutter?
  8. Kunne I måske opfinde en metode, hvor to mennesker kan flette samtidig - dvs. hvordan man kan hjælpe hinanden med at flette.

Dataopsamling

Beskriv gerne hvilken metode der var bedst til at flette ispindene. Hvorfor var denne bedre end andre?

Hvad er forskellen mellem kinetisk og potentiel energi. Kan du beskrive andre situationer hvor potentiel energi omdannes til kinetisk og omvendt?

Faglig forklaring

Når pindene flettes ind mellem hinanden, bliver de en lille smule bøjede. Hvis man låser kæden sammen i enden, vil alle pindene sidde i spænd mellem hinanden. Kæden vil ligge helt stille. Lige så snart der fjernes en enkelt pind for enden, vil det give mulighed for, at nabo-pinden kan rette sig ud. Sagt med lidt andre ord: Den potentielle energi, der er lagret i, at ispinden er bøjet, bliver omsat til kinetisk energi (bevægelsesenergi). Energien i den bøjede pind bliver altså omsat til bevægelse. Lige så snart pinden har bevæget sig væk, giver det plads til, at endnu en pind kan udløse sin potentielle energi. Det fortsætter, indtil der ikke er flere pinde, der sidder i spænd. Det, du har her, er en vaskeægte kædereaktion med ispinde.
 

Interessante links

Ispinde-domino på TV2.dk