Gå til hovedindhold

Ægget i flasken

I dette forsøg skal du undersøge, hvilken betydning luftens temperatur har for trykket i en flaske.

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En flaske er teknisk udstyr. Flasker benyttes primært til opbevaring af væsker og gasser. Flasker af glas eller plast er fremstillet ved, at der blæses luft ind i den varme flydende masse. Se et eksempel på glaspustning her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at se om det samme kan gøres med noget andet, der kan deformeres. eksempelvis en ballon.

Prøv at ændre temperaturen på vandet du varmer med og se om det har nogen indflydelse på hvor hurtigt ægget suges ned. 


Vejledning til forsøget
 

    Materialer du skal bruge

    • Et blødkogt, pillet æg
    • Varmt vand (fra hanen eller en elkedel)
    • En flaske med stor åbning. Fx. fra Mathilde Café

    Aktivitetsvejledning

    Ægget ned i flasken

    1. Hæld det varme vand i flasken, til den er halvt fyldt og lad flasken stå et minut.
    2. Hæld vandet ud af flasken og placer det blødkogte æg i flaskens åbning.
    3. Vent og se, hvad der sker. 

    Ægget ud af flasken

    1. Hæld koldt vand i flasken så flaske afkøles.
    2. Hæld vandet ud af flasken når den er rigtig kold.
    3. Nu er der kold luft og et æg i flaske.
    4. Vend flasken på hovedet så ægget lægger sig og blokkerer flaskehalsen.
    5. Hold nu flasken ind under den varme hane så flasken opvarmes.
    6. Luften ind i flasken varmes da op og udvides, ægget presses ud.
    7. Alternativt kan du prøve med eddike og natron som puttes i før flasken vendes på hoved :-) Det sidste forsøg lykkes ikke altid, da æggets massefylde ikke er så høj.

    Dataopsamling

    • Hvad mon vejer mest - kold eller varm luft?
    • Hvor møder du ellers trykforskelle i din hverdag?
    • Overvej hvilken betydning trykforskelle har for vejret, fx. når det blæser.
    • Når en bjergbestiger bevæger sig op ad et bjerg, så falder trykket omkring hende. Hvordan kan det være? 

    Faglig forklaring

    Det kogende vand i flasken gør, at luften inde i flasken blevet varmet op. Varm luft fylder mere end kold luft. Når luften i flasken bliver kølet ned, kommer den til at fylde mindre og der kommer til at "mangle" luft i flasken.

    På den måde bliver der undertryk i flasken. Undertrykket gør, at ægget bliver suget ned i flasken.

    Når luftens molekyler opvarmes, bevæger de sig hurtigere mellem hinanden, hvilket gør, at luften begynder at fylde mere. Jo varmere luften er, desto mere fylder luften og jo færre luftmolekyler kan flasken indeholde. Når luften i flasken igen afkøles, begynder molekylerne igen at bevæge sig langsommere, dette bevirker, at luften fylder mindre og der skabes et undertryk i flasken.

    Undertryk i syltetøjsglas

    Har du prøvet, når låget på et nyt glas syltetøj sidder fast? Du vrider låget, indtil det pludselig siger "svup" og låget kan drejes af.

    Når syltetøjet (rødbederne, asierne eller de soltørrede tomater på dåse) bliver hældt ned i glasset er det varmt. Og luften mellem syltetøjet og låget er varm.

    Når du vil åbne glasset er luften i glasset kølet ned. Den kolde luft fylder mindre og derfor er der blevet undertryk i glasset. Undertrykket gør, at låget bliver suget ned mod glasset og derfor er svært at skrue løs.

    Flad cykel om vinteren

    Om vinteren kan du opleve, at din cykel er flad, selvom den ikke er punkteret. Det kan skyldes, at du har pumpet den op om sommeren, hvor luften er varm. Når det er koldt, fylder luften i cykelslangen mindre og cyklen virker flad.

    Det kan være sjovt at vaske op

    Hvis du vasker et glas op i varmt vand og stiller det til at dryppe af på en fugtig karklud vil du opleve, at der trænger vand op i glasset. Det er fordi den varme luft i glasset køler af og kommer til at fylde mindre. Der bliver undertryk i glasset og derfor bliver vandet suget op.