Gå til hovedindhold

Brug Testoteket til dit fag

Forsøg til dine fag

Vi vil gerne have gode forsøg til alle naturfag på Testoteket - måske kender du nogen gode eksempler fra dit fag, som du synes mangler? Så giv os gerne et praj.

Din søgning matcher 191 forsøg

 

Bliver man slank af ristet brød?

4. klasse - A-niveau
Man bliver tyk, hvis der er for meget energi i den mad man spiser i forhold til det kroppen forbrænder. Men vil det så sige, at man bliver MINDRE tyk af at spise noget mad der allerede er forbrændt en lille smule inden man spiser det? Fx ristet brød? Det undersøger vi med et hjemmelavet kalorimeter.
vis forsøg

Den elektromagnetiske gynge

7. klasse - A-niveau
I forsøget ser vi på hvordan man kan inducere en spænding med en magnet, derkan få en anden magnet langt væk, til at flytte sig.
vis forsøg

Trådløs overførsel af strøm

7. klasse - A-niveau
Vi bruger i forsøget to spoler, til helt trådløst, at forbinde en overklippet høretelefonigen. Vi ‘overfører’ lyd gennem luften ved hjælp af et magnetfelt dannet af spoler.
vis forsøg

Byg en elektromotor – udfordringen

4. klasse - 6. klasse
Den danske videnskabsmand H.C. Ørsted opdagede i 1820 forbindelsen mellem elektricitet og magnetisme. Den forbindelse kalder vi i dag for elektromagnetisme. Allerede i 1821 opdagede Faraday, at H.C.
vis forsøg
Forsøg - Elektromagnetisme - Krogaardskolen_9_klasse - HCØ2020 projekt - ©Astra - Foto: Lars Bertelsen

Byg fremtidens transport – udfordringen

7. klasse - 9. klasse
BaggrundElektromagnetisme indgår som element i mange innovative ideer til fremtidens togdrift. Håbet er, at tog i fremtiden kan erstatte fly og gøre transport over lange afstande mere CO2-venlig.
vis forsøg

Byg et svævende tog – udfordringen

4. klasse - 6. klasse
BaggrundHar du hørt lyden af et tog, der bremser ved en station? Den høje og larmende lyd kommer fra togets hjul. Hjulene på toget larmer, og de “stjæler” også noget af togets energi.
vis forsøg

Elektricitet og magnetisme

4. klasse - 10. klasse
Undersøg, hvordan nogle materialer kan lede strøm, men ikke kan magnetiseres, og hvordan nogle materialer ikke leder strøm og ikke påvirker magnetfeltet.
vis forsøg
Elektromagnetens poler - HCØ - @Astra

Elektromagnetens poler

7. klasse - 10. klasse
Formålet med aktiviteten er at undersøge, om der er poler på elektromagneter, og om det er muligt selv at bestemme, hvor polerne skal være på en elektromagnet.
vis forsøg

Vi producerer vekselspænding

7. klasse - 10. klasse
Formålet med aktiviteten er at undersøge, hvordan man kan producere en vekselspænding med en stangmagnet og en spole.Aktivitetsvejledning I skal brugeSpole med 400 vindingerStangmag
vis forsøg

Byg en elektromagnet

7. klasse - 10. klasse
Undersøg, hvor stærk en elektromagnet I kan bygge med ledning og søm, og om andet end søm kan bruges.Aktivitetsvejledning SikkerhedElektromagneter kan blive meget varme, når kredsløbet er sluttet
vis forsøg
Hvilken magnet slipper automatisk - HCØ - @Astra

Hvilken magnet slipper automatisk?

4. klasse - 9. klasse
Undersøg, om man kan slukke for en magnet og få den til at slippe dens last af papirklips.Aktivitetsvejledning SikkerhedBåde batteri og elektromagnetens vindinger kan blive meget varme, når kreds
vis forsøg

Hvilken elektromagnet er bedst?

4. klasse - 10. klasse
Undersøg, hvilke søm der egner sig til at være jernkerne i en elektromagnet, og hvordan man kan gøre elektromagneten stærkere.Aktivitetsvejledning SikkerhedBåde batteri og elektromagnetens vindin
vis forsøg
Se et magnetfelt - HCØ - @Astra

Se et magnetfelt

4. klasse - 6. klasse
Byg en magnetfeltplade af petriskåle, og se magnetfelterne på magneter og i forskelligt elektronisk udstyr.
vis forsøg
Et svingende magnetfelt - HCØ - @Astra

Et svingende magnetfelt

7. klasse - 10. klasse
Eleverne undersøger, hvordan vekselspænding skaber et svingende magnetfelt, og hvordan svingningernes størrelse og udbredelse afhænger af forskellige variabler.Teknol
vis forsøg
Elektromotor - Foto: fysikbasen.dk

Simpel elektromotor

7. klasse - A-niveau
Formålet med dette forsøg er at demonstrere princippet bag en elmotor. En simpel elektromotor kan laves ud af en magnet, et batteri og lidt kobbertråd.
vis forsøg

Metaldiskotek i vand

7. klasse - A-niveau
Vand er så godt et opløsningsmiddel, at det kan opløse nogle metaller. Normalt kan man ikke se at det sker, men i dette forsøg kan vi få metallet til at lyse, når det opløses!
vis forsøg