Rummet i din hverdag

Aktiviteter til Naturvidenskabsfestival 2023: 'Ud i universet'

Uden vi tænker over det, er vi hver dag påvirket af ting, der sker i rummet. På denne side kan du finde aktiviteter, der knyttet sig til rummet i hverdagen. Det er en del af temaet for Naturvidenskabsfestival 2023: Ud i universet.

Hvordan påvirker aktiviteter i rummet din hverdag? Hvilken teknologi  (eller dele af teknologi), som er udviklet til rumfart, ser vi anvendt i hverdagsteknologi? Hvilke data optaget i rummet bruger vi i hverdagen? Hvilke data er der fri adgang til, og hvilke er der ikke? Hvilken ny viden, som vil få betydning i hverdagen, er på vej?

astra girl

Andre aktiviteter til Naturvidenskabsfestival i uge 39

Naturvidenskabsfestival arrangeres hvert år af Astra, som også står bag Testoteket. Se mere om Naturvidenskabsfestival på festivalens hjemmeside, eller gå til de to andre samlinger af undersøgelser her på Testoteket, som giver inspiration til årets tema: 

astra girl
Det er vigtigt at bruge solcreme, hvis man vil undgå at blive forbrændt. I denne undersøgelse ser vi på, hvor god solcreme er til at blokere UV-stråling fx fra solen.
I forsøget skal i undersøge forbrænding som dem, der foregår i en raketmotor. I skal antænde noget petroleum og undersøge dets brændbarhed.
I dette forsøg skal vi undersøge, om planter kan vokse i lys fra andre lyskilder end solen.
Har du undret dig over, hvordan en raket virker? Her er nogle forsøg, der kan laves med rulleskøjter, som hjælpe til at forstå raketprincippet.
I har sikkert hørt om atmosfæren, men kender I magnetosfæren? At jordens magnetfelt rækker langt ud i rummet og danner et usynligt beskyttende skjold.
Raketter findes i mange størrelser og afskygninger, lige fra nytårsraketter til rumraketter. I dette forsøg skal du bygge en affyringsrampe og din egen raket.
Hvad er det mon, der får brød til at hæve? Samme kraft kan du udnytte til at affyre en raket.
En raket bevæger sig i princippet fremad på samme måde som en løbsk oppustet ballon. For at blive klogere på raketter kan man derfor kigge nærmere på balloner. Undersøg, hvad der sker, når du puster en ballon op og når du slipper den. 
Undersøg drivhuseffekten og prøv at finde en forklaring på, hvordan den virker.
Undersøg, hvad lys og mørke betyder for fotosyntese, om der er forskel på fotosyntesen i forskellige blade og få en forståelse for, hvorfor træer og planter er meget vigtige for dig som menneske.
Nogle gasser kan virke isolerende. I undersøgelse ser du på, hvordan CO2 er med til at forøge drivhuseffekten, fordi CO2 kan isolere. 
I dette forsøg vil du få et indblik i, hvad der sker med plantefrø og planter, der ikke får lys. Du bliver derfor også klogere på fotosyntese.
Kan man udnytte solens energi til at tilberede mad? I denne undersøgelse skal du lave en ovn, der ikke bruger elektricitet, men i stedet udnytter solens energi.

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content