Livet i rummet

Aktiviteter til Naturvidenskabsfestival 2023: 'Ud i universet'

Tanker om liv i rummet er noget, der kan sætte enhver livlig fantasi på himmelfart. Hvem kan holde nysgerrigheden tilbage, når nye observationer antyder tilstedeværelse af fremmede livsformer? Livet på jorden er enestående, men sandsynligvis ikke det eneste liv i universet.

Naturvidenskabsfestival 2023 har temaet 'Ud i universet', og på denne side har vi samlet undersøgelser, der knyttet sig til undertemaet livet i rummet.

Hvad skal der til for at leve i rummet, på en rumstation eller på en ny planet? Hvordan kommer man derud? Er der andre derude? Vil du med i rummet? Og hvordan forbereder du din rumrejse?

astra girl

Andre aktiviteter til Naturvidenskabsfestival i uge 39

Naturvidenskabsfestival arrangeres hvert år af Astra, som også står bag Testoteket. Se mere om Naturvidenskabsfestival på festivalens hjemmeside, eller gå til de to andre samlinger af undersøgelser her på Testoteket, som giver inspiration til årets tema: 

astra girl
Undersøg med forskellige materialer, hvordan man kan blokere UV-stråler.
Denne undersøgelse handler om strålings indvirkning på levende organismer. Vi skal se på hvordan ioniserende stråling påvirker gærceller.
Prøv kræfter med rensning af vand gennem filtrering. Sådan en vandrenser ville ikke fungere i rummet, men hvorfor egentlig ikke?
Nogle stoffer holder bedre på varmen end andre, og det betyder også, at det tager længere tid at opvarme dem. Undersøg begrebet varmekapacitet.
I dette forsøg vil vi forsøge at finde ud af, om en almindelig gynge på en legeplads kan bruges til at lave frit fald – og altså vægtløshed?
Man tænker normalt på vægtløshed, som noget man kun kan opleve i rummet, men det er faktisk muligt at simulere vægtløshed på jorden.
Lav er en utrolig hårdfør, spændende og vigtig organisme. I skal designe en undersøgelse, hvor I finder ud af, hvilke typer af lav der vokser hvor, og hvordan I kan gruppebestemme lav - er det skorpelav, bladlav eller busklav?
Viden om bakterier og aktiviteter med podning, madlavning og påvisning af colibakterier.
Bjørnedyr er en lille sejlivet organisme, der lever i mos. Få tips til, hvordan du helt sikkert kan finde et bjørnedyr og observere det i et mikroskop.
Liv - og særligt bakterier, kan ikke opstå ud af ingenting - det viste Pasteurs ikoniske svanehalsforsøg. Lad eleverne prøve at eftervise Pasteurs resultater.
Hvad sker der, når gær fodres med sukker? Forsøg at puste balloner med gær og sukker og undersøg, om I kan få dem til at flyde ovenpå i et glas med vand.
Rummad er altid på dåse, tørret, frosset, pakket i mærkelige vakuumposer. Hvorfor mon det? I dette forsøg skal du opbevare mad på forskellig vis.
Du ved, at astronauter er vægtløse ude i rummet, men vidste du også, at du faktisk selv er vægtløs mange gange om dagen? Det kan du nemt vise med denne undersøgelse.
Alger laver fremtidens rummad. I denne undersøgelse skal du producere alger og se, hvordan man skaber de rigtige vækstbetingelser for dem.
I dette forsøg skal I undersøge tre overfladeprøver fra en anden planet, og se om I kan afgøre, om der er tegn på liv på planeten.
Jordens overflade er dækket af ca. 70% vand, men mange mangler stadig rent drikkevand. Byg en maskine, der kan lave havvand til drikkevand.

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content