• Forside
  • >
  • Himmellegemer og andre vilde fænomener

Himmellegemer og andre vilde fænomener

Aktiviteter til naturvidenskabsfestivaltemaet 'Ud i universet'

Naturvidenskabsfestival handler i 2023 om universet, og her på siden har vi samlet undersøgelser, der knytter sig til undertemaet 'Himmellegemer og andre vilde fænomener'. 

Hvordan er universet indrettet? Hvad ved vi om, hvad der findes derude? Hvilke muligheder er der for at analysere og observere det? Hvad ved vi stadig ikke, og hvordan kan vi komme tættere på at vide det? Det er nogle af de spørgsmål, dette tema lægger op til

astra girl

Andre aktiviteter til Naturvidenskabsfestival i uge 39

Naturvidenskabsfestival arrangeres hvert år af Astra, som også står bag Testoteket. Se mere om Naturvidenskabsfestival på festivalens hjemmeside, eller gå til de to andre samlinger af undersøgelser her på Testoteket, som giver inspiration til årets tema: 

astra girl
Se her, hvordan du kan lave din egen uro med planeterne i vores solsystem. Undersøg planeternes rækkefølge og deres forskellige udseende og karakteristika.
Eleverne undersøger, hvordan lyset kan reflekteres via spejle eller sølvpapir ind i en papkasse, hvor solen ikke skinner ind.
Hvordan mon stjerner som vores egen sol er blevet så varme, at de begynder at brænde? En simpel cykelpumpe kan give dig en lille idé om, hvad det er, der sker.
Jordens akse hælder en lille smule i forhold til en vinkelret bane rundt om Solen. Vis ved hjælp af et cykelhjul, hvordan den holder sig i balance i sin bane.
Tyngdekraften gør, at Jorden trækker i de satellitter, der kredser om den. Undersøg, hvorfor de ikke falder ned, og få en idé om, hvordan denne viden kan bruges til at lande et rumskib.
Hvad er en meteorid, en meteor og en meteorit, og hvordan kan du genkende en sten, der kommer fra Solsystemets dannelse eller en sten, der kommer fra Mars eller Månen?
Et hologram er en avanceret form for fotografi, hvor billedet viser motivet tredimensionelt og ser ud som om det har dybde. I dette illustrationsforsøg skal I først se, hvordan man laver et hologram og derefter selv lave et.
Her bliver I præsenteret for et periodisk system, der illustrerer mængden af de forskellige grundstoffer på jorden. I finder samtidig ud af, hvilke grundstoffer der skal bruges til at lave en smartphone.
Nogle objekter uden for Neptun kredser ikke i cirkulære baner, men i elliptiske (aflange) baner. Derfor er der tegn på en 9. planet i solsystemet, som 'trækker' i objekterne. Få en forklaring på teorien og lav din egen model.
Nogle grundstoffer frembringer en flammefarve, når grundstoffet brændes af. Farven er en ‘model’ af grundstoffets spektrallinje, men hvilke ‘farve-fingeraftryk’ har kendte grundstoffer?
I dette eksperiment skal I ved hjælp af Hubbles lov demonstrere, hvordan alle galakser i universet bevæger sig væk fra hinanden med en næsten konstant hastighed.
Nogle gange kan stoffer gå direkte fra fasen ‘fast’ til ‘gas’, og så kalder vi det en sublimation. I dette eksperiment viser jeres lærer jer en rigtig flot sublimation.
Hvis du har set på månen med en kikkert, ved du, at den er fyldt med store kratere. Med dette forsøg kan du vise, hvorfor nedslagskraterne bliver så store.
Når du kan se farver, er det fordi, farver er lys med forskellige bølgelængder. Undersøg, hvad det betyder, og hvor meget energi, lyset fra forskellige farver transporterer.
Du ved sikkert, at Solen har en meget stor tyngdekraft, som trækker i alt her i Solsystemet. Hvorfor trækkes Jorden ikke ind i Solen?

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content