Når man ser eller læser vejrudsigten, får man altid at vide, hvor vinden kommer fra. Med dette forsøg kan du bygge dit eget instrument, der viser, hvilken retning vinden kommer fra – et godt redskab, hvis du skal lave din egen vejrudsigt.
Prøv at svare på følgende spørgsmål
Fordi sugerøret kan dreje frit, vil det altid stille sig, så det føler mindst vindmodstand – og det gør det netop, når spidsen af pilen peger i den retning, hvor vinden kommer fra. Det er derfor, at pilen altid peger mod det verdenshjørne, hvor vinden blæser fra.
Vejret i Danmark afhænger i høj grad af, hvilket verdenshjørne vinden kommer fra. Meteorologer skelner mellem maritime og kontinentale vinde og polare og tropiske vinde, når de skal forudsige vejret.
De maritime luftmasser kommer til os fra havet, og de kontinentale har blæst over land. Vind fra nordvest er f.eks. en polar maritim vind. Det betyder, at den er kold og giver vådt vejr.
Vind fra nordøst er derimod en polar kontinental vind, der giver koldt og tørt vejr. Blæser det fra sydvest, kaldes det en tropisk maritim vind, og det giver lunt og vådt vejr.
Mange klimaforskere mener, at øget drivhuseffekt ikke kun fører til opvarmning, men også til flere ekstreme vejrbegivenheder. Beregninger for Danmarks fremtid, hvis CO2 udslippet ikke reduceres på verdensplan viser, at vi vil få flere og længerevarende hedebølger, længere tørkeperioder om sommeren, men samtidig kraftigere nedbørs-perioder og øget vindstyrke i de kraftigste storme.
Vind skaber forandring i vejret, som vi oplever omkring os. Vinden distribuerer regnen og bærer store mængder af fugtighed fra havet ind over land, modererer temperaturer ved at sprede varm og kold luft hen over Jordens overflade og den hjælper os til at trække vejret bedre ved at sprede luftforureningen over de store byer.
Det globale vindsystem får sin kraft fra to kilder – Solen og Jordens rotation. Solen opvarmer hele tiden Jordens overflade og atmosfære. På grund af jordaksens hældning og Jordens krumning sker der en ulige opvarmning afhængig af sted og tid på året, hvorved høj- og lavtryksområder opstår og går til grunde i en evig cyklus.
En kompasnål er en analog lav-teknologi. En kompasnål kan rotere frit i vandret retning. Nålen har en magnetisk nord- og sydpol. Da Jorden har en magnetisk nord- og sydpol, vil nålens nordpol orientere sig mod Jordens magnetiske sydpol. I daglig tale kalder vi dog Jordens magnetiske sydpol for den geografiske nordpol. Læs mere om kompasset her.
Prøv at måle vindens retning fra dag til dag eller i løbet af en dag. Din variabel er dagen eller tidspunktet, som du måler vinden på.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser