I dette forsøg kan du undersøge, hvordan trykket bevirker, at vandstanden i to glas udjævnes.
Grunden, til at vandet løber fra glas 1 og over i glas 2, er, at vandstanden i glas 1 er højest. Det betyder, at vandet i glas 1 presser mere på vandet i sugerøret end vandet i glas 2.
Du kan tænke på vandet som en lang kæde. Her vil man ikke være i tvivl om, at kæden ville “løbe” ned i glas 2 og trække resten af kæden med, simpelthen fordi denne del af kæden er tungere. Nu er vand selvfølgelig ikke ligesom en kæde, og der er ikke noget, der som sådan holder vandet sammen. Til gengæld sørger det atmosfæriske tryk for, at vandet ikke “skiller”.
Det atmosfæriske tryk – eller blot lufttrykket som det også kaldes – presser på vandet i begge glas. Når vandet begynder at løbe ned i glas 2, skabes der et undertryk inde i røret. Derfor bliver der en trykforskel mellem vandet i glasset og vandet i røret. På grund af denne trykforskel trækkes vandet op i sugerøret og over i det andet glas. Denne trykforskel udlignes, når vandstanden er ens i de to glas. Når det sker, løber der ikke mere vand gennem røret.
Et sugerør er teknisk udstyr. Det kan bruges af mennesker til at suge en væske opad. Det skyldes et undertryk, man danner i munden og røret, når man suger. Det atmosfæriske tryk, der er højere, vil presse væsken opad.
Prøv at udføre forsøget, hvor væsken i glassene er forskellige. Prøv med saltvand i det ene glas og vand i det andet.
Prøv med olie i begge glas.
Din variabel er væsken.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser