Din fjernbetjening bruger det. Din computer bruger det. Din mobiltelefon bruger det. Infrarødt lys er en stor del af din hverdag, selvom du ikke umiddelbart kan se det. Undersøg, hvad infrarødt lys er og prøv at gøre det synligt for at få en bedre forståelse af, hvad det er for noget lys.
Et digitalkamera bruger en såkaldt CCD-chip til at optage billeder med. CCD står for Charge Coupled Device og kan kaldes kameraets øje. Målt diagonalt er CCD´en mindre end 1 cm, men den rummer næsten 300.000 følsomme enheder. Den er bl.a. meget følsom over for infrarødt lys. Det er derfor, at man her kan se det infrarøde lys, som fjernbetjeningen udsender på kameraets LCD skærm.
Lys er elektromagnetiske bølger. Det lys, mennesket kan opfatte, har bølger med bølgelængder mellem 400 og 700 nm (nm betyder nanometer. Det er en milliontedel af en millimeter. Vi skriver det som 10-9 m).
Kortere og længere bølgelængder af elektromagnetisk stråling har menneskets øje ikke sanseceller til at opfatte. Bølgelængder lige under 400 nm kaldes ultraviolette, og bølgelængder lige over 700 nm kaldes infrarøde.
Kameraets CCD-chip kan registrere lys med bølgelængder op til 1100 nm. Et varmefølsomt kamera kan se langt længere bølgelængder nogle helt op til 40 000 nm.
Du kan også undersøge, hvordan IR (infrarødt lys) går igennem forskellige glastyper, brilleglas med forskellige beskyttelseshinder, gennemsigtige plastikplader, kar med vand og med olie (madolie), plastfolier – også metalliserede. Tilsvarende kan refleksionen (tilbagekastningen) fra forskellige materialer undersøges.
Alle varme legemer udsender stråling i IR-området – også os selv. Derfor anvender eftersøgningshelikoptere fjern-IR kameraer til eftersøgning af personer ved redningsaktioner. Tilsvarende anvendes varmefølsomme kameraer til at undersøge huse for at se, om isoleringen er i orden. Hvis den er for dårlig, viser det sig på kameraet som varmere dele af huset. Infrarødt lys kan også bruges til opvarmning.
Visse lasere (CO2-lasere) kan anvendes til skæring i metaller.
En Fjernbetjening er en digital lavteknologi, der sender et signal ud bestående af pulser af infrarødt lys (IR). Lyset har en bølgelængde i omegnen af 940nm. Bølgelængden af lyset beskrives her. Se mere om fjernstyring ved IR-lys her
Et digitalkamera er en digital højteknologi. Digitalkameraet har sensorer, der opfanger lys fra nær infrarød til UV lys, ca. 1200-300nm. Dog indeholder de fleste kameraer et filter, der kun tillader synligt lys.
Billedet optages som en farvekombination af rød, grøn og blå på hver pixel, kameraet indeholder. Jo flere pixels, des mere detaljeret bliver billedet.
Læs mere om digitalkameraers filtre her og sensorer her
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser