Hvor god er henholdsvis sand, grus, og ler til at rense vand. Kan du beskrive fordele og ulemper i forhold til vandrensning?
Design den bedste vandrenser, du kan tegne dig til, hvor du frit kan vælge mellem eller kombinere sand, grus, og ler.
Når regnvand og sne lander på jorden, vil en del af vandet fordampe, noget vil optages i planter, noget vil løbe via vandløb til søer og havet, og en del vil trænge ned gennem jordlagene. Dét vand er godt på vej til at blive vores nye drikkevand.
Vandet bliver på sin vej ned gennem jordlagene renset for urenheder. Man siger, at vandet bliver mekanisk renset. Jordlagene virker simpelthen som et filter for urenheder i vandet.
Hastigheden, hvormed vandet bevæger sig fra overfladen til grundvandet, varierer meget, afhængigt af hvor man kigger. Nogle steder i Danmark vil en dråbe vand, der lander på jorden, være 30-40 år om at nå grundvandet, mens det andre steder i verden vil tage helt op til 10.000 år.
Grundvandet pumper vi direkte op og bruger i vandforsyningen. Det sker med boringer, hvorfra der pumpes vand op til overfladen.
Grundvandet kan dog blive forurenet. Det kan fx være forurening fra pesticider og nitrat fra landbruget. Denne forurening kan nå helt ned til grundvandet. Bliver en vandforsyningsboring for forurenet, må den lukkes. Hvert år lukkes ca. 100 vandforsyningsboringer på grund af menneskeskabt forurening.
Hæld frugtfarve i vandet og se, om farven også bliver filtreret fra. Din variabel er indholdet i vandet.
Hæld muddervand ned i forskellige typer af sand og leret jord og undersøg, om der er forskel på, hvor lang tid det tager for vandet at trænge igennem. Din variabel er materialet, du bruger til at filtrere muddervandet.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser