Da man ikke kan se luften, kan det være svært at vide, hvordan luften egentlig opfører sig. Dette forsøg viser et af vindens mysterier.
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
Luft og væske vil gerne følge formen af en buet overflade. Når du puster, løber der en strøm af luft til hver side rundt om flasken. Disse luftstrømme mødes på bagsiden af koppen og fortsætter mod lysets flamme. Derfor går lyset ud, når du puster.
Fænomenet kan beskrives med begrebet turbulens. Turbulens forekommer overalt. Fra morgenkaffen, når teskeen bevæges frem og tilbage, luftstrømninger henover en golfbold og helt til de fjerneste stjernetåger.
Hovedsageligt opstår turbulens, når gasser eller væske skal passere noget. Det kan enten være en sten i en flod, to forskellige gasser, der støder sammen eller bare vi trækker vejret.
Så længe en væske eller gas bevæger sig som en samlet masse med små hastigheder, opfører det sig forudsigeligt – Også kaldet laminar, da der dannes pæne ‘lag’.
En tændstik er teknisk udstyr. Den første tændstik kunne tændes ved at stryge den mod hvilken som helst overflade. Den nuværende tændstik kræver dog man stryger den mod en bestemt kemisk substans for antænding. Læs mere om tændstikkens historie her.
Stearinlys er teknisk udstyr. Det er lavet af paraffin eller stearin med en væge i midten og benyttes til belysning. I beboelsesområder tilsluttet elnet er det dog mest til hyggebelysning. Det udleder partikler ved afbrænding. Læs mere her
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser