Om vinteren drysses der salt på vejene for at forhindre, at der dannes isslag. Undersøg, hvilken effekt salt har på en isterning.
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
Saltet får isklumpen til at smelte, der hvor det er strøet på. Det er fordi, saltvand har et lavere frysepunkt end postevand.
Efter de 1-2 minutter bliver saltvandet fortyndet af vandet omkring, og smeltepunktet stiger igen. Derfor fryser vandet omkring snoren til is igen. Nu sidder snoren fast i isen, og isklumpen kan løftes.
Du kender princippet fra vejene om vinteren. Når det er frost, strør vi salt på vejene, for at vandet ikke skal fryse til is og gøre vejene glatte. Det er igen fordi, frysepunktet for saltvand er lavere end for ferskvand.
Sytråd er en analog lavteknologi. Den består af fibre, der er er spundet ind i hinanden. Spinderokken har haft afgørende betydning for sytrådens udbredelse og har sin oprindelse i den islamiske del af verden omkring år 1030. Læs mere her
Prøv at fæstne sytråden på anden vis. Din variabel er måden, du fæstner sytråden på.
Prøv at fryse andre væsker og undersøg ved hvilken temperatur, de fryser/smelter. Din variabel er væsken.
Prøv at ændre saltkoncentrationen i din væske og undersøg ved hvilken temperatur, isklumpen dannes. Din variabel er saltkoncentrationen.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser