Et kompas kan hjælpe med at finde vej. Kompasset kan fortælle dig retningen mod jordens nordpol ved hjælp af magnetisme. Ved at holde en fast kompaskurs kan du bevæge dig i en lige linje.
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
Jorden har et magnetfelt, der gør det muligt at bruge et kompas til at finde vej med. Magnetfeltet er skabt af processer i Jordens indre. Magnetfeltet gør, at en magnetisk nål, der hænger frit, vil lægge sig i retningen nord-syd. Hvis der er ting af metal (primært legeringer med jern og nikkel) eller magneter i nærheden af kompasnålen, vil nålen blive forstyrret og vise en forkert retning.
Den ende af magnetnålen, der peger mod nord, kaldes magnetens nordpol. Hvis man anbringer to magneter i nærheden af hinanden, vil de to nordpoler frastøde hinanden, mens den ene magnets nordpol og den andens sydpol vil tiltrække hinanden.
Når det forholder sig sådan, at en nordpol og en sydpol tiltrækkes af hinanden, mens to ens poler frastøder hinanden, så må dét, der trækker magnetnålens nordpol mod nord, være en magnetisk sydpol. Derfor må man konkludere, at Jordens magnetiske sydpol ligger i nærheden af den geografiske nordpol, mens Jordens magnetiske nordpol ligger i nærheden af den geografiske sydpol, altså i Antarktis.
Magnetfeltets nord- og sydpol ligger ikke helt samme sted som vores geografiske Nord- og Sydpol, altså den du kan finde på en globus. Derfor vil der være en smule misvisning mellem kompassets nord og det geografiske nord.
Selv om det i Danmark er en meget lille misvisning, regner sejlere dog stadig med den som fejlmargen, hvis de sejler efter søkort og ikke GPS.
Dette forsøg er lavet af Tim Krat, naturvejleder for Roskilde Museum, og du kan finde det på Skoven i Skolens hjemmeside.
Neodymiummagneter er en analog lavteknologi. De er utroligt stærke magneter. De kaldes også i daglig tale for supermagneter og powermagneter. Magneterne indeholder bl.a. materialet neodym, og det skaber de absolut stærkeste magneter i verden. Læs mere om neodym magneter her
En synål er teknisk udstyr. De første synåle var af træ eller ben. Der er fundet synåle af ben så langt tilbage som 61.000 år siden. Moderne synåle laves af højkulstofstål med en korrosionsbestanding overflade. Læs mere her
Prøv at ændre på retningen, du stryger nålen med. Din variabel er retningen.
Prøv at ændre på antallet af gange, du stryger. Din variabel er antallet af gange.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser