Har du undret dig over, hvordan en raket virker? Her er nogle forsøg, der kan laves med rulleskøjter, som hjælpe til at forstå raketprincippet.
Bed eleverne om at tage rulleskøjter med til at udføre forsøget.
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
Når man kaster en bold fremad, påvirkes man af en kraft bagud. Raketprincippet siger, at når du påvirker bolden med en kraft, vil bolden påvirke dig med en lige så stor modsatrettet kraft.
Jo hårdere man kaster, og jo tungere bolden er, des hurtigere ryger man selv bagud.
Sådan styrer man i rummet
Raketter virker på samme måde. En vægtløs astronaut midt i et rumskib kan komme ud til en væg ved at kaste noget den modsatte vej.
Rumskibet kan hæve sin bane, ved at man lader en motor skyde gasser bagud.
Rumskibet kan sænke sin bane, ved at man lader en motor skyde gasser fremad.
Det er en fordel at være let, hvis man vil hurtigt af sted. Den samme kraft vil accelerere en let genstand mere end en tung. Det siger Newtons anden lov. Derfor har man opfundet flertrinsraketten, hvor de tømte brændstoftanke kastes af, for at resten kan få mere fart på, når næste rakettrin tændes.
Forsøget er udviklet af Carsten Andersen, lærer på Bellahøj Skole i København
Prøv at kast bolden med større kraft. Din variabel er kraften du kaster med.
Prøv at kaste bolden mens du sidder på hug. Din variabel er din kropsposition.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser