Reduktion af gnidningsmodstanden
Luften siver ud af ballonen og skaber et lag af luft mellem cd’en og bordet. Luftlaget reducerer den friktion (gnidningsmodstand), der opstår, når cd’en og bordpladen gnider mod hinanden. Ved mindre friktion kan cd’en lettere glide hen over bordet.
En hovercraft er designet til at svæve over glatte overflader uden at komme i direkte kontakt med underlaget. Fartøjet bæres af en luftpude, der blæses op ved hjælp af en motordrevet propel. Luften strømmer ned igennem et hul i bunden, således at der dannes et lag af luft mellem hovercraften og overfladen.
Luftlaget løfter fartøjet og sørger for, at der ingen friktion er. Hovercraften vil typisk blive drevet fremad ved brug af en eller flere motorer og en opretstående propel. På fartøjer med mere end én motor driver den ene motor som regel fanen. Det er fanen, der sørger for, at fartøjet hæves ved at skabe et højt tryk under fartøjet. De øvrige motorer skaber jetkraft for at drive fartøjet frem.
Miljøvenlig transport
Hovercraften er et miljøvenligt transportmiddel på flere måder. Luftpuden under hovercraften kan holde den svævende ca. 20-45 cm over jorden, hvilket gør den i stand til at svæve over naturområder uden at ødelægge overfladen på landskabet. Lufttrykket mod jorden er så let, at den ville kunne svæve over et fugleæg, uden at det ville gå i stykker.
Den reducerede friktion med overfladen betyder også, at hovercraften bruger mindre brændstof end for eksempel en motorbåd, hvilket betyder mindre forurening til luften. Når hovercraften er på vand, bliver den drevet frem af en propel, som er oven vande i modsætning til mange skibe. Dette betyder, at motoren ikke forurener direkte ned i vandet, og at der ikke er nogen risiko for oliespild.
Når man spiller airhockey, glider pucken rundt af sig selv. Dette skyldes, der er en luftpude under pucken, som nedsætter gnidningsmodstanden ligesom med en hovercraft. Men i airhockey er det underlaget, der blæser luft op, hvor det på hovercraft er den, der blæser luft ned mod underlaget.
Det perfekte redningsfartøj
Hovercrafts bevæger sig lettest over et plant, vandret underlag, men kan også bevæge sig over ret ujævne underlag fx is, mudder og kviksand. Hovercraften kan opnå hastigheder på mere end 60 knob (110 km/t). Det er ca. dobbelt så hurtigt som de danske hurtigfærger (katamaraner).
Den høje hastighed og muligheden for at svæve over is, mudder og kviksand gør den til et perfekt redningsfartøj. Hovercrafts bliver benyttet i hele verden til transport af mennesker og gods. Teknologien er dog mest udbredte i USA, Finland og England.