I dette forsøg skal du demonstrere, hvordan varm luft stiger til vejrs ved at lave en miniraket af en tepose.
VIGTIGT – læs dette sikkerhedsafsnit, inden du går i gang. Der arbejdes med ild. Husk derfor det fugtige viskestykke.
Når tebrevet er tændt, bliver luften ovenover varmet op. Luften bliver lettere og stiger til vejrs. På et tidspunkt er resterne af tebrevet så let, at de bliver trukket med af luftstrømmen.
En termisk opvind er en stigende luftstrømning som følge af lokal opvarmning af jordoverfladen. Termisk opvind er basis for mange vejrfænomener. Tordenskyer, orkaner og tornadoer er alle dannet af termisk opvind.
Mange klimaforskere mener, at en øget drivhuseffekt ikke kun fører til opvarmning, men også til flere ekstreme vejrbegivenheder. Beregninger for Danmarks fremtid, hvis CO2-udslippet ikke reduceres på verdensplan, viser, at vi vil få flere og længerevarende hedebølger, længere tørkeperioder om sommeren samt kraftigere nedbørsperioder og øget vindstyrke i de kraftigste storme.
Enkelte fugle og svævefly udnytter opadstigende luftstrømme til at vinde højde. Ved at kredse rundt i sådanne opadstigende luftstrømme kaldet termik, kan fuglen/svæveflyet løftes op af den opadgående luftstrøm.
En tændstik er teknisk udstyr. Den første tændstik kunne tændes ved at stryge den mod hvilken som helst overflade. Den nuværende tændstik kræver dog, at man stryger den mod en bestemt kemisk substans for antænding.
Læs mere om tændstikkens historie her.
Prøv at binde noget fast til bunden af teposen. Svæver det med?
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser