Hvede er en af de fødevarer, der produceres mest af i verden, og 99 procent af alle mennesker spiser hvede dagligt. I dette forsøg skal du undersøge, hvilke to energiholdige næringsstoffer hvede egentlig består af – og som giver os energi til livet.
Et køkken med ovn er optimalt, alternativt et lokale med håndvaske, hvorfra man har adgang til en ovn.
Husk, at hvedemelet ikke må være glutenfrit
Se filmen i toppen af undersøgelsen.
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
Hvede består hovedsagelig af to bestanddele: Stivelse og glutenproteiner. Bollerne bliver forskellige, fordi man vasker stivelsen ud af den ene bolle. Dermed er der kun glutenprotein tilbage. Glutenprotein er det, der giver bolledejen sin elasticitet, så en dej, der består af rent glutenprotein, er meget elastisk og føles nærmest som et stort tyggegummi.
Når man bager en bolle af rent glutenprotein, vil den dufte lidt ligesom andre proteinholdige madvarer. Der er mange proteiner i fødevarer fra dyr, og faktisk dufter bollen rigtig meget ligesom flæskesvær eller bacon.
Stivelsen består af molekyler, der griber fat i hinanden, når de bevæges. Derfor bliver de til et fast stof, når man rører rundt i slimen. Når slimen ligger stille, griber molekylerne ikke fat i hinanden, og derfor flyder det ud som en væske.
Det er også glutenprotein, der gør, at dejen kan hæve, når der kommer gær i. Hvede indeholder meget glutenprotein, så derfor er det godt til at bage luftigt brød. Andre kornsorter som havre, ris og majs indeholder ikke gluten, og derfor kan man ikke bage luftigt brød af dem.
Nogle mennesker kan ikke tåle gluten. Det skyldes en genetisk betinget sygdom, der hedder cøliaki. De får ondt i maven og problemer med fordøjelsen, hvis de spiser gluten, fordi det irriterer og nedbryder slimhinden i tarmen.
Det anslås, at op mod 1 ud af 50 danskere har cøliaki. Den eneste behandling mod cøliaki er at spise en glutenfri kost, så tarmens slimhinde kan genopbygge sig selv.
Hvedebrød er en meget energirig fødevare, fordi det indeholder en stor mængde kulhydrat og protein. For mange mennesker i verdens fattige egne er det er en livsnødvendig kilde til energi.
I Danmark og andre mere velstillede lande er billedet omvendt, da mange mennesker bliver overvægtige, fordi de har svært ved at begrænse deres indtag af hvedebrød.
Energien i hvede kommer fra kulhydrat og protein, og omtrent 99 procent af alle mennesker spiser hvede på daglig basis. Hvede er den afgrøde, der fylder mest af jordklodens overflade, og den er dermed en af de vigtigste kilder til energi i menneskets liv.
En elektrisk ovn er en analog højteknologi. En elektrisk strøm sendes igennem et varmelegeme i ovnen. Modstanden mod strømmen i varmelegemet gør det meget varmt, tilstrækkeligt varmt til at varme ovnrummet op. Jo bedre isoleret ovnen er, des bedre holder den på varmen.
Prøv at tage en glutenfri melblanding og udfør samme forsøg. Din variabel er meltypen.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser