Gå til hovedindhold

Sukkerfri cola med Mentos

Hvorfor mon?

  • Hvad tror du, der sker med colaen, når den blandes med Mentos?
  • Tror du, det virker bedst, hvis colaen er varm eller kold?
  • Kender du ande ting, der kan få cola til at bruse over?

Inden du starter

Forsøget bør udføres udendørs

Det kan du bruge:

  • 2 stk. 2 liters sukkerfri cola
  • 1 rulle Mentos med mintsmag
  • Et målebånd
  • Evt. et videokamera
  • Balje med varmt vand
  • Et stykke papir (A3)

Sikkerhed:
Husk sikkerhedsbriller. Sørg hele tiden for, at der ikke er nogen foran colaflasken, når Mentos pastillerne er hældt i!

Tip til indkøb:
Alle slags sukkerfri cola kan benyttes.

Pris pr. forsøg:
20 kr.

Sådan gør du

Se Søren og Kasper lave forsøget her:

Før start: Stil en af sodavandene i køleskabet, og læg den anden i varmt vand en time før, forsøget skal laves. 

  1. Rul papiret til et rør, hvor der er plads til Mentos. Røret skal passe til flaskens munding.
  2. Hæld seks Mentos i røret, mens det står lodret på en bordplade. Når du skal løfte røret, skal du bare klemme lidt sammen om bunden af røret. Sørg for, at alle pastillerne ligger lige i røret.
  3. Skru låget af colaen uden at ryste den.
  4. Stil colaen en sikkert sted med åbningen opad.
  5. Hæld nu alle pastillerne fra røret ned i colaen – hurtigt og på en gang.
  6. Skynd dig væk!
  7. Bemærk højden på strålen.
  8. Gentag forsøget med den anden flaske.

Prøv evt. efterfølgende med forskellige slags pastiller, fx Mentos med en anden smag eller chokoladepastiller.

Hvad tror du?

  • Hvordan kan Mentos danne så mange bobler i en cola?
  • Hvorfor er der mere brus i den, der er varm?
  • Er der forskel på Mentos med glat overflade og dem med en ru overflade?

Forklaring

Når man åbner en colaflaske, hører man normalt et pust, og væsken begynder at bruse. Det gør den fordi, der nede i flasken er et overtryk af kuldioxid (CO2), som er det, der giver brus i en cola. CO2 vil boble ud af flasken for at skabe ligevægt - i indholdet af CO2 - mellem væsken og den omgivende luft. Boblerne skabes lettere på en ru overflade, som fx i et glas eller en flaske.

Overfladen på en Mentos er meget ru og har mange bittesmå fordybninger, hvor kuldioxiden kan boble op fra. Det hjælper kuldioxiden til at blive til bobler langt hurtigere end normalt, og derfor bobler det over så hurtigt. Mentos har en højere massefylde end cola og synker derfor til bunds. Dette øger effekten af boblerne, og colaen vil derfor boble langt kraftigere.

Den varme cola skyder højere end den kolde cola, fordi varmt vand kan indeholde mindre kuldioxid, og derfor vil der være endnu højere tryk i den varme cola, og det vil være lettere kuldioxiden at boble hurtigt op.

De mange små fordybninger giver Mentos et enormt overfladeareal i forhold til volumen. Det øgede overfladeareal betyder, at der er mange flere steder, hvor bobler kan dannes. Den ru overflade på Mentos består af et stof, der hedder gummi arabikum. Dette er et naturlig gummistof, som også bliver brugt i mange andre fødevarer. Gummi arabikum sænker overfladespændingen i colaen på overfladen af pastillen. Den nedsatte overfladespænding (sammen med det store overfladeareal) gør, at boblerne dannes langt hurtigere end normalt, og vi oplever et helt "springvand".

CO2, som findes i atmosfærisk luft, bruges til at danne brusen i sodavand. Man bobler store mængder CO2 ned i vandet under tryk. Gassen opløses i vand og her vil noget af den omdannes til syre (kulsyre). CO2 forsvinder med tiden fra væsken, og når det meste af CO2 er forsvundet vil sodavanden virke "flad".