Gå til hovedindhold

Simpel ismaskine

Hvorfor mon?

  • Hvor mange forskellige former kan vand forekomme i?
  • Hvad tror du, der sker, når du putter salt ned i posen til isterningerne?

Inden du starter

Det kan du bruge:

  • Isterninger
  • Mælk
  • Vanilje. Det smager bedst, hvis der bruges vaniljeessens, men vaniljesukker kan sagtens bruges.
  • En lille og en stor vandtæt frysepose således, at den ene pose kan være i den anden, når den er lukket.
  • Salt
  • Sukker
  • Skihandsker eller andre handsker som kan holde kulden ude.

Pris pr. forsøg:
5-10 kr. 

Sådan gør du

  1. Bland mælk, sukker og vanilje i den lille frysepose.
  2. Luk posen og ryst den godt så vanilje og sukker bliver opløst i mælken.
  3. Læg den lille pose ned i den store pose.
  4. Fyld isterninger ned i den store pose.
  5. Put en masse køkkensalt (1/3 af massen af isen) ned i den store pose til isterningerne og ryst godt rundt eller rør rundt.

  1. Luk posen og ryst den i ca. 5 min.

  1. Nu har du lavet din egen is i din egen fryser.

Se, hvordan andre har gjort
Benedicte og Sofie fra 7. klasse på Stige Friskole vandt en flot 3. plads i Testotekets filmkonkurrence i 2013. De havde lavet en film over forsøget her. Se den flotte film på Youtube ved at følge dette link.

Hvad tror du?

  • Hvordan kan det være, det bliver så koldt?
  • Tror du, det kan bruges til noget i hverdagen?
  • Hvorfor putter man salt på vejene om vinteren, hvis det bare gør dem koldere?

Forklaring

I gamle dage før fryse- og køleskabe blev opfundet brugte man isblokke til at køle med. Blokkene skar man ud fra søerne, når de var frosne om vinteren, og derefter gemte man dem i specielt indrettede jordhuler ved bopælen. De kunne så anvendes til at køle ting. Skulle man lave spiseis eller fryse noget var 0 °C ikke nok og så anvendte man disse kuldeblandinger. Reaktion mellem isterninger og salt danner kulde. Afkølingen af vand skyldes, at det kræver energi at opløse saltene (altså opløse det iongitter, som faste salte er opbygget af). Denne energi tages fra isvandet, som derved køles.

Maksimal kuldevirkning fås med ca. 1/3 kogesalt og 2/3 is. Med en sådan blanding kan kulden blive helt ned til -21ºC. En lang række andre salte har tilsvarende virkning, fx kan

  • 143 g Kaliumklorid i 100 g is → –55 °C.
  • 45 g ammoniumnitrat i 100 g is eller sne → –17 °C.

Der sker også afkøling af vand, når visse salte kommes i vandet. Tager man fx 100 g vand ved 15 °C og kommer:

  • 36 g kogesalt i det → +5 °C.
  • 110 g natriumthiosulfat (fiksersalt? -4 °C.
  • 60 g ammoniumnitrat → -12 °C
  • 150 g kaliumrhodanid → – 19,5 °C.

Alle disse salte kan dog være skadelige ved indtagelse, så man bør vaske hænder efter forsøgene.

I dag køler vi med køleskabe eller frysere. De virker ikke ved opløsning af salte og smeltning af is. De virker ved fordampning. Kommer man lidt sprit på hånden og puster hen over, kan man tydeligt mærke, at det bliver koldere. Det er fordi væsken suger varme fra omgivelserne, når den fordamper. Det stof, man fordamper i et køleskab, kaldes kølevæsken. Det kan for eksempel være ammoniak (i store køleanlæg) eller freon (som findes i mange forskellige organiske forbindelser).

Kølevæsken fordamper under lavt tryk og trækker derved varmen væk fra køleskabet (som varmen forsvandt fra din hånd med sprit). En pumpe driver gassen rundt og fortætter den et andet sted, normalt på bagsiden af køleskabet. Det er derfor, man kan mærke varme bag køleskabet.

I visse typer af køleskabe sker kølingen ved opløsning af ammoniakgas i vand. Mange køleskabe i campingvogne virker ved, at man varmer med en gasflamme eller el inde i køledelen af køleskabet.

Elevvejledning

Får man en skade under sport, kan man bruge en engangs-ispose. Posen knækkes, en lille vandbeholder knuses, og langsomt bliver posen kold - så kold at den kan stoppe en blødning og lindre smerte. Inde i posen er der en lille pose med vand. Når den knuses blandes vandet med et stof, der heder ammoniumnitrat, som ligger ude i posen som små perler. Blandingen skaber en kemisk reaktion, og posen bliver kold. I dette forsøg skal du lave din egen is- maskine. Når is og salt blandes sammen kan det nemlig blive meget koldt – helt ned til -20 grader Celcius. Lav din egen ismaskine og få en bedre forståelse af, hvordan vand og salt reagerer kemisk, når de blandes, og hvorfor reaktionen udvikler kulde.

  • Hvor mange forskellige former kan vand forekomme i?
  • Hvad tror du, der sker, når du putter salt ned i posen til isterningerne?

Du skal bruge

  • Isterninger
  • Mælk
  • Vanilje. Det smager bedst, hvis der bruges vaniljeessens, men vaniljesukker kan sagtens bruges.
  • En lille og en stor vandtæt frysepose således, at den ene pose kan være i den anden, når den er lukket.
  • Salt
  • Sukker
  • Skihandsker eller andre handsker som kan holde kulden ude.

Sådan gør du

  1. Bland mælk, sukker og vanilje i den lille frysepose.
  2. Luk posen og ryst den godt så vanilje og sukker bliver opløst i mælken.
  3. Læg den lille pose ned i den store pose.
  4. Fyld isterninger ned i den store pose.
  5. Put en masse køkkensalt (1/3 af massen af isen) ned i den store pose til isterningerne og ryst godt rundt eller rør rundt.
  6. Luk posen og ryst den i ca. 5 min.
  7. Nu har du lavet din egen is i din egen fryser.

 

Kilde

Forsøget er produceret af "The happy scientist".