Gå til hovedindhold

Magisk rødkål

Hvorfor mon?

  • Hvilke hverdagsvæsker og kemikalier tror du er hhv. sure og basiske?

Inden du starter

Det kan du bruge:

  • Ca. 1/8 af et rødkålshoved
  • En blender eller køkkenhakkemaskine
  • Vand
  • 7 glas
  • En skål
  • Forskellige syrer: dansk vand, eddike, citronsyre,
  • Forskellige baser: rengøringsmiddel (fx ajax), samarin

Sikkerhed: 
HVIS der bruges stærke syrer og baser, fx NaOH og HCl, er det meget vigtigt, at der er en lærer til stede, og at eleverne kender til sikkerheden. OBS! afløbsrens er en kraftig base. Du skal være meget forsigtig, når du hælder det i glasset, og når du hælder det ud i vasken bagefter. Husk også handsker.

Pris pr. forsøg:
3 kr.

Sådan gør du

  1. Skær rødkålen i mindre stykker og riv den.
  2. Hæld den hakkede rødkål i en skål og tilsæt vand til det er dækket.

Alternativ metode: Du kan også lave rødkålen ved at skære rødkålen i mindre stykker og koge det i vand. Når det er afkølet, sir du rødkålen fra.

Si vandet fra og hæld ca. en halv deciliter i hver af de 5 glas. Tilsæt følgende i glassene:

  1. Fyld op med eddike (til farven bliver rød) eller 2 tsk. citronsyre
  2. Fyld op med dansk vand (til farven bliver lyselilla)
  3. Fyld op med vand (farven bliver blå/lilla)
  4. 2 tsk rengøringsmiddel (til farven bliver grøn) fyld derefter op med vand så der er lige så meget i glasset som i de andre glas

Et farveeksperiment
Prøv at blande den gule og blå farve i det sjette glas. Det giver en grøn farve. Bland så den gule og røde i det sidste glas. Det giver også en grøn farve.

Hvad tror du?

  • Hvilke af væskerne har hhv. den laveste og højeste pH-værdi?
  • Hvad vil det sige, at noget er en stærk syre?

Forklaring

Rødkålens farvestof
I rødkålens blade findes et farvestof, som ændrer farve alt efter om det blandes med stoffer som er sure eller basiske. Når rødkålen bliver hakket og blandet med vand, bliver farvestoffet trukket ud af planten og over i en væske. Man siger, farvestoffet bliver ekstraheret.



Sure og basiske stoffer
For at beskrive om et stof er surt eller basisk, bruger man en pH-skala. Sure stoffer har lav pH-værdi, basiske stoffer har høj pH-værdi. Neutrale stoffer har pH-værdien 7. pH-skalaen blev indført i 1909 af S.P. L. Sørensen.

Rødkålens farver
Rødkålssaften skifter farve alt efter, hvor sure og basiske stoffer, den bliver blandet med. Man kan lave 5 farver vha. rødkålssaften:

  1. Rød: Meget sure stoffer, pH er lavere end 3
  2. Pink: Sure stoffer, pH er 4-5
  3. Blå/lilla: Neutrale stoffer, pH er 7
  4. Grøn: Basiske stoffer, pH er 8-10
  5. Gul: Meget basiske stoffer, pH er højere end 10

I dette forsøg får du farverne med flg stoffer:

  • Eddike er en relativ stærk syre, som sænker pH ned omkring 3, hvilket giver den røde farve. Danskvand består af vand med CO2. Når CO2 opløses i vand, dannes der kulsyre, og det giver en pH-værdi på ca. 5,3, hvilket giver en pink farve.
  • Sæbeopløsningen giver en pH over 8, hvilket giver den grønne farve.

Forklaring på farveeksperimentet
Når du blander den gule og blå farve, giver det en grøn farve. Blander du den gule og røde, giver det også en grøn farve. Det skyldes, at det ikke er farven på væskerne, som bestemmer farven, men den pH-værdi, som væsken har. Når du blander den gule og røde væske, bliver citronsyren neutraliseret, og pH rammer ca. 8, som giver grøn farve.